Forskning om Fritsla Socialdemokratiska kvinnoklubbs första ordförande

Ellen Viktoria Kopp, 1895-1979

När Maria Sivedal fick information om att vi leta de mer uppgifter om Fritsla Socialdemokratiska kvinnoklubb så sa Maria att hon släktforskar och att hon är barnbarn till Ellens syster Agnes. Vi bad då Maria att skriva en text om Ellen Kopp, kvinnoklubbens första ordförande, det är Marias text som du ser här i utställningen. Ellen föddes den 21 februari 1895 i en av de arbetarbostäder som tillhörde Mekaniska väveriet i Fritsla. Hennes pappa hette Frans Kopp och föddes 1863 i Rydboholm. Frans växte upp i en familj där hans far var vävlagare på fabriken i Rydboholm. Ellens mamma hette Anna Sofia Karlsdotter och föddes 1865 i Bogryd, Seglora. Hennes far hade ett litet jordbruk vid Bogrydssjön men fadern avled när Anna var ett år. Anna fick tidigt börja bidra till försörjningen och när hon var 16 år jobbade hon på spinneriet i Viskafors. Anna och Frans vigdes 1890 i Seglora. Samma år flyttade de till Fritsla. Frans jobbade som vävlagare vid Mekaniska väveriet. Redan 1893 köpte Frans en symaskin av märket Singer som kostade 80 kronor. Anna var duktig på olika sorters handarbeten och kunde både spinna, väva, sy, sticka och virka. Ellen är nummer tre i barnaskaran. I familjen finns redan en syster Agnes, född 1891 och en bror Hjalmar, född 1893. Efter Ellen kommer en bror Adel, född 1897 och därefter två systrar Ingeborg, född 1900 och Emma född 1901. Familjen bor i Skyttegården som även kallades “Fattiggårn”.

När Ellen fyllde tolv år var det dags att börja arbeta. Naturligtvis blev det i fabriken med början på ”spolevinnen”. Hon jobbade senare på flera olika avdelningar bland annat i varpen. I juni 1907 förändrades livet för familjen när fadern Frans avlider, endast 44 år, i blödande magsår. För att försörja familjen arbetar Anna Kopp och de äldsta barnen i fabriken. Alla barnen fick börja tidigt i fabriken så någon lång utbildning blev inte aktuellt för syskonen. När Anna Kopp blev änka så tog hon ett privat lån på 1 000 kronor. Hon kunde på så sätt köpa ett litet hus, Alsberg i Solängen, strax utanför byn. Här kunde familjen bli mer självförsörjande eftersom de kunde ha både höns och hushållsgris.

Alsberg 1924
Ellen

I trädgården planterades fruktträd och bärbuskar. Det odlades också potatis och grönsaker. Ovanstående bild är från trädgården på Alsberg 1924. Längst bak Ellen, framför henne Mor Anna och sittande Emma. Barnen är syskonbarn till Ellen och Emma. Sammanhållningen i Fritsla var stark och vänskapsband knöts som höll hela livet. Det fanns många olika arbetsplatser och många aktiva föreningar i Fritsla på den här tiden. Ellen jobbade under flera olika perioder på Firma LJ Wingquist. Hon jobbade även en period från 1922 med att sy på ”Paradiset”. Paradiset tillhörde Fritsla Syfabrik men låg i ett hus som tidigare varit statarbostad till Månsagården. Förutom arbete på fabrikerna utfördes en hel del hemarbete i familjen Kopp, bland annat för Fritsla gardinfabrik. Ellen var mycket aktiv i olika föreningar och inte rädd för att framföra sina åsikter. Hon hade ett stort engagemang i samhällsfrågor och hon ville att ALLA skulle ha det bra. Hennes uppfattning var att politiken var bästa vägen för att nå målet och Socialdemokraterna det bästa partiet. 1930 var hon med och bildade Fritsla socialdemokratiska kvinnoklubb tillsammans med sina bästa vänner.

Tre vänner genom livet fotograferade 1911 och 1975:

Från vänster till höger: Maja Svensson,
Ester Molin och Ellen Kopp.
Från vänster till höger: Ellen Kopp, Ester Molin och
Maja Svensson.
Ellen 1957
Ellen 1968

De hade gått i skolan tillsammans och konfirmerats vid samma tillfälle. Ellen blev föreningens första ordförande. Ellen var mycket intresserad av att läsa böcker och tidskrifter. Hon gick bland annat kurser på folkhögskolorna Brunnsvik, Viskadalen och Tärna. Ellen tyckte om att umgås med sina vän ner och åkte med på olika resor som anordnades. På sommaren åkte hon gärna till havet. Hon deltog i Kvinnoklubbens många fester och utflykter bland annat gökottor vid Stora Hålsjön. När hon blev äldre fick hon artros i höften och ont i ryggen vilket medförde att hon fick svårt att gå. Hon blev tvungen att använda käpp och/eller krycka som hjälpmedel. Hon tyckte mycket om att lösa korsord och använde flitigt Tidens lexikon som hjälp. En annan sysselsättning var att spela patiens, exempelvis Harpan men hon fortsatte även med att läsa böcker och tidningar. Huset, Alsberg, var inte stort när mor Anna Kopp köpte det men med tiden kunde det både byggas ut och moderniseras. När Ellens syskon gifte sig och flyttade så blev huset en samlingsplats för familj, släkt och vänner. Till slut var det mor Anna och Ellen som bodde i huset tillsammans med Emma och hennes familj. Många födelsedagar och julkalas har storligen firats här.
Mor Anna Kopp avled 1957 och Ellens syster Emma gick bort 1968. Eftersom Ellen är ogift och flyttade till en nybyggd lägenhet på Aratorpsvägen 1969. Där trivdes hon bra och satt gärna på sin balkong eller i skuggan utanför ytterdörren. Det fanns alltid någon att prata med vilket hon gärna gjorde. Ellen avlider den 31 mars 1979 och i hennes dödsannons fanns raderna: ”Sörj inte över min död. Gläds över att jag har levat.”

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL