Vad vill Alliansen med Fritsla?

Simon Ryndal (S)
Simon Ryndal (S)

Efter en tid då det grönblå styret i regionen lagt ner Fritsla vårdcentral så kommer det fler dystra besked för Fritsla. Vi läser ett utspel i förra veckans Markblad att ordförande i barn- och utbildningsnämnden i kommunen, Sofia Sjöstrand, vill lägga ner högstadiet i Fritsla.

Hennes eget parti Liberalerna och ytterligare ett borgerligt parti står bakom henne, enligt henne själv. Oavsett verkar man inte  kunna lita på den borgerliga majoriteten. Nyligen röstade de ner ett förslag i kommunens översiktsplan om att Fritsla fortsatt ska vara en högstadieort.

Vi frågar oss hur väl genomtänkt det är att ta bort en väl fungerande högstadieskola, med god trivsel bland elever, en lugn studiemiljö och goda studieresultat?

Fritslaskolan
Fritslaskolan

Fritslaskolan har fördelar som Lyckeskolan inte kommer få: Tillgång till en idrottsanläggning med gräsplaner, grusplan, tennisplan och löparbanor samt nära till natur för konditionsträning och orientering. Tempererad 25 meters bassäng (om nu inte kommunen fullföljer sina planer på att stänga den) samt till vintern en konstfrusen isbana. Nästan alla elever bor på gångavstånd från skolan. Trafikmiljön är säker och lugn.

Sofia Sjöstrand framhåller Lyckeskolans närhet till tåg och busstation. Utmärkt! Det är lätt för Kinnaelever att söka sig till Fritsla. Här finns plats för fler elever och man kan få den blandning av elever som Sofia Sjöstrand vill se.

Lite märkligt att inte Kinnaelever utnyttjar det fria skolvalet istället för att tillbringa hela sin högstadietid i provisoriska lokaler. Slöjd i butikslokaler som leder till slöseri med tid på att förflytta sig mellan lokaler.

Kommer en F-6 skola som då blir kvar i Fritsla kunna erbjuda attraktiva heltidstjänster för lärare i idrott, bild, slöjd, musik och andra övningsämnen? Hur blir det med elevhälsovården? Idag har skolan skolsköterska på heltid.

Vill alliansen att Fritsla i framtiden ska vara en attraktiv ort att flytta till, och vad ska de locka med om både vårdcentral och F-9 skola saknas på orten?

Lyckligtvis ser vi flera företagare som satsar i Fritsla, vilket har gett ett ordentligt uppsving i Fritsla centrum. Nu fattas bara tydliga politiska besked. Socialdemokraterna vill ha kvar högstadiet i Fritsla, men vad vill Alliansen?

Simon Ryndal och Kenneth Persson, Fritsla S-förening

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL