Vård ska ges utifrån behov inte utifrån storleken på plånbok.

I den skattefinansierade vården ska det inte vara möjligt att köpa sig före kön. En grundbult i Sveriges välfärdssystem är att medborgarna kan vara trygga i att vård ges utifrån behov, inte utifrån storlek på ens plånbok, sa socialministern Lena Hallengren på en presskonferens den 18 augusti.

Håller helt med och vi socialdemokrater i Sjuhärads partidistrikt har alltid tagit strid för att det ska vara vårdbehovet som ska styra inte plånboken. Vi har också sett hur allt fler svenskar tecknar privata sjukvårdsförsäkringar som kan ge dom förtur till vår gemensamma sjukvård vilket är helt fel.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå åtgärder som i möjligaste mån ska säkerställa att patienter med privata sjukförsäkringar inte får snabbare tillgång till vård eller bättre vård i den offentliga finansierade hälso- och sjukvården, framför patienter utan privat försäkring.

En viktig utredning som jag hoppas ska komma fram med bra förslag. Utredningen ska redovisas den 30 september 2021 så vi måste fortsätta arbetet att alla patienter får en jämlik vård oavsett storleken på plånbok.

Ha en fortsatt bra sommar

Ann-Christin ”Ankie” Ahlberg
Riksdagsledamot

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL