Nu får det vara nog

Nu har jag och 1641 kvinnor i ”maktens korridorer” i #metoo rörelsens tecken skrivit på upproret. Nu måste karlar i alla skrå i alla partier gå omkring och med rätta vara jäkligt oroliga att bli avslöjade. Det som känns tråkigt och tragiskt är att vi som har varit med länge inte har vågat säga ifrån! Men det känns ändå hoppfullt att våra yngre systrar har haft kraften att säga ifrån. Tack alla modiga som vågade!

När vi i S-kvinnor i början av 80-talet tog fram programmet ”befria kärleken” (ett program där vi drev frågor om sexualitet, samlevnad och normer) mötte vi en debatt som förlöjligade oss så mycket att det ens är svårt att beskriva. Det som också ger hopp och nu måste vi lyckas det är det systerskap som vuxit fram nu verkar det som om nu får det vara slut! Att den kultur som tydligen finns att det tillåtet att kränka, trakassera och tafsa på en kvinnas kropp är fullt legitimt i alla yrken i alla partier. Nej detta är inte ok!

Nu måste vi löpa linan ut och stötta varandra över partigränserna. Jag leker lite med tanken: tänk om vi alla kvinnor som skrivit på skådespelare, jurister, sångerskor osv skulle komma på att nu vill vi träffas, så tror jag inte har någon så stor lokal -det får bli en arena! Och om alla förövare skulle straffas så räcker inte våra fängelser till.

Kära systrar ni som vågat och som berättare era historier. Ni ska veta att nu kommer inte vårt systerskap att svikta. Nu ska vi ta makten över våra kroppar och över våra liv.

Här är alla namnen som hittills skrivit under uppropet #i maktens korridorer. Här finns uppropet (tyvärr låst artikel hos SVD)

Här finns uppropet ”tystnad tagning”

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL