Det är Rysslands krig – inte enbart Putins!

Efter annekteringen av Krim 2014 tog det illegala kriget fart den 24 februari i år. Det är medvetna krigsbrott med särskild grymhet, blodig aggression, oförklarligt och bestialiskt raseri som går utöver allt mänskligt. Denna grymhet, är inte bara Putins, utan stöds av många ryska politiker och stora delar av det ryska samhället, som under många år, nej, decennier, levt i något slags militärt mod.

Jag minns dagen då Putin kom till makten. Jag minns att många hyllade och trodde på honom till och med många av mina vänner, grannar och stora delar av befolkningen i de forna sovjetrepublikerna. Den ryska massmedian har år efter år, timme efter timme spridit bilden att Amerika och västvärlden är lömska och hemska. Jag som kan språket har sett den ryska propagandan på tv från morgon till kväll. Det är bara militär retorik. Alla postsovjetiska länder tittade på samma program, absorberade all denna information i åratal, laddade med Putins världsbild.

Kriget mot Ukraina, är tyvärr inte bara Putins. Utan stora delar hela det politiska ryska gänget står bakom kriget. Jag vill inte beskriva hela resan 90-talet, efter Sovjetunionens kollaps, men jag vill betona att ryssarna har fastnat i dessa tider. Putin och hela hans följe använder de årens narrativ. Tro inte att kriget upphör om Putin försvinner. Den politiska, ekonomiska och militära eliten och stora delar av det ryska samhället står bakom Rysslands illegala krig mot Ukraina.

Vi måste fortsätta stödja Ukraina på alla sätt! Slava Ukraini!

Daria Johnsson Cosevaia

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL