Hon är redo att ta över

Nu är det återigen valår. Vi träffade vårt kommunalråd Lisa Dahlberg för ett samtal om åren som varit, i opposition, och vad som väntar bakom hörnet …

Hej Lisa, välkommen tillbaka från föräldraledigheten! Hoppas du haft ett bra år!

– Tack så mycket! Jag har haft ett jättebra år och det har varit spännande att följa partikamraternas arbete från köksbordet.

Det låter bra. Men nu är du tillbaka i mötesrummen och på torgmöten. Vi börjar direkt – Vad är målet med valet för Socialdemokraterna i Mark?

– Målet är glasklart! Ett Socialdemokratiskt lett styre i Sverige, i regionen och i kommunen.

Okej, och det blir en enkel match eller?

– Jag tänker inte så. Det är inte svårt – det är nödvändigt! Ärligt talat, i åtta år har de borgerliga nu styrt kommunen. Vad har blivit bättre? Att pengar läggs på hög medan verksamhet efter verksamhet signalerar att budgeten inte räcker – är det något att vara stolt över?

Pengar läggs på hög medan verksamhet efter verksamhet signalerar att budgeten inte räcker – är det något att vara stolt över?

Vad har du mer att säga om det borgerliga styret här i Mark?

– De senaste åtta åren har ett borgerligt minoritetsstyre varit skadligt för kommunen. De styrande har inte haft någon gemensam politik. Har man ingen konkret politik går det inte heller ställa någon till svars, och det är ett demokratiskt problem. Vi har också kritik mot att de borgerliga inte har lyckats hålla ihop kommunen, utan alla nämnder har fått göra som de vill och resultatet blir att kommunen drar åt olika håll och inte är samlad för markborna. Det finns hur många exempel som helst på detta!

Så vad är då socialdemokraternas motrecept?

– Vi går till val på att vi vill bilda en stark majoritet i fullmäktige som vi också vill leda. Mark förtjänar en stark S-styrd majoritet. Vi formar nu en politik för kommunens framtid som vi går till val på. Programmat är framtidssäkrat, det är konkret och våra väljare kan därmed utkräva ansvar om viinte lever upp till våra löften.

En provocerande fråga kanske, men kommer allt bli perfekt då, bara Socialdemokraterna får styra?

– Troligen inte eftersom vi inte lever i en perfekt värld. Vi kommer dessutom ha en hel del att tag i efter åtta år med moderat styre. Men vi kommer ta ansvar. Vi har för sjutton tagit lika mycket ansvar nu i opposition som de borgerliga har gjort medan de styr! Vi kommer ta ansvar för vägen framåt för Mark. Vi har råd med framtiden. Kommunen har en bra ekonomi, vi har råd att göra de investeringar som krävs för våra barn och äldre som behöver vårt stöd. Vi går till val på en framtidsinriktad politik som löser framtidens utmaningar och vi garanterar att Mark ska bli en mer jämlik kommun.

Vad har du att säga om ledarskapet för kommunen?

– Vårt ledarskap skiljer sig avsevärt från de borgerligas. Vi kommer aldrig samarbeta med SD eller MBP på grund av deras främlingsfientliga politik. Vi är öppna, transparenta och samtalsinriktade och vi ser att vår uppgift är att leverera välfärdstjänster till alla markbor. Jag ska göra mitt yttersta för att kommunens kommunikation ska bli bättre och att vi förtroendevalda ska bli bättre på att fatta välgrundade beslut. Man ska kunna lita på oss förtroendevalda
och på kommunen.

Vi kommer aldrig samarbeta med SD eller MBP på grund av deras främlingsfientliga politik

Vilka möjligheter respektive utmaningar ser du med valåret?

– Jag ser mest möjligheter just nu faktiskt. Under hela hösten och tidig vår har vi förberett vårt arbete under valåret och jag känner mig väldigt taggad att komma igång nu. Jag kommer vara ute så mycket jag kan och prata med människor om vår politik, både lokalt, regionalt och nationellt. Utmaningen skulle väl vara tiden, att dygnet inte har mer än 24 timmar!

Om du får gissa – Vilken blir den stora valfrågan i Mark 2018?

– Ja… Det är alltid svårt att peka ut en fråga eller ett område, men jag dristar mig till att svara att jag tror att skolan
kommer vara en stor fråga i kommunvalet. Jag är ganska säker att markborna vill veta hur vi vill förbättra utbildningens innehåll, skolans lokaler och hur vi tänker jobba för att se till att det finns fler utbildade lärare för våra barn. Jag ser fram emot att få prata om skol- och utbildningsfrågor, det är riktiga framtidsfrågor. En annan viktig fråga kommer vara äldreomsorgen, nu när allt fler markbor blir äldre och har behov av kommunens stöd och service.

Välfärden står i fokus, helt enkelt?

– Ja men precis! När vi står inför stora utmaningar finns det alltid krafter som vill göra människor oroliga. De säger ”vi har inte råd med detta, vi kanske måste dra ned, sänka standarden, höja priset” och så vidare. Vi står inför ett sådant val nu, och det är så grundläggande på något vis. Är framtiden ljus eller mörk för Markbon? Ja men självklart är framtiden ljus! Vi kan åstadkomma det vi vill och behöver.

Självklart är framtiden ljus! Vi kan åstadkomma det vi vill och behöver

Det saknas inte arbetsuppgifter för ett kommunalråd i opposition hör vi. Men vad behöver du av oss andra?

– Att ni hänger med! Det är om vi är många som pratar om vår plan för Mark som vi kan åstadkomma skillnad. Till dig som inte varit med i valarbetet tidigare, kom och haka på! Det är så givande att prata med människor om framtiden. Det är allt som behövs.

Tack så mycket Lisa!

Tack själv, vi ses i valrörelsen!

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL