Miljontals människor utnyttjas i människohandel.

Bakom varje sexköp finns en torsk, någons man, någons bror, någons pappa eller son och arbetskamrat som bryter mot all moral och lagen.

Majoriteten är kvinnor och barn som tvingas till prostitution. Polisen uppskattar att mellan 200 och 500 kvinnor och barn årligen kan ha blivit föremål för människohandel för sexuella ändamål i Sverige.

Utsatta kvinnor och barn får sina liv förstörda. En slavtillvaro präglad av hot, våld, psykisk och social misär.

Statistiken säger att tio procent av alla män i Sverige har köpt sex. I pressen läser vi om torskar som varit på illegala bordeller. Tillexempel om en tv-kändis i Stockholm och en kommunstyrelseordförande i Västsverige. Människohandlare och den organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på brottsoffrens olycka och i kriminalitetens spår följer vapen och droghandel.

För oss socialdemokrater har alla människor lika värde och rättigheter oavsett social, etnisk, kulturell eller religiös bakgrund. Det mänskliga slaveriet måste stoppas. Alla förtjänar att växa upp och leva i trygghet. Slaveri har ingen plats i vårt land.

Under pandemin har vi läst att polisen prioriterat upp arbetet mot prostitution då polisen fått tid över med hänvisning till att idrottsevenemang ställts in. Kampen mot prostitution bör fortsatt ha samma prioritet som nu under pandemin.

Vi tycker helt enkelt att det är dags att ta nästa steg.  För så länge kvinnor och barn sitter inlåsta i lägenheter och övergreppen fortsätter kommer vi kräva ytterligare åtgärder.

Därför kräver vi att den som fastnat i prostitution ska ges brottsofferstatus, att sexköp alltid ska ge ett frihetsberövande straff och att sexköp alltid ska ses som ett sexuellt övergrepp!

Håkan Andersson (S)                Anita Lomander (S)                   Lisa Dahlberg (S)

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL