Rätten till ett värdigt liv även som sjukskriven

Som ledamot i socialförsäkringsutskottet har jag ett särskilt fokus på sjukförsäkringen.

Den tidigare borgerliga regeringen införde 2008 en helt ny sjukförsäkring med en bortre tidsgräns (även känd som stupstocken), vilket innebar att sjuka människor blev utförsäkrade efter 2,5 år som sjukskrivna. Längre än så fick man inte lov att vara sjuk i det borgerligt styrda Sverige. I förra valrörelsen lovade vi Socialdemokrater att avskaffa stupstocken om vi vann valet. Det gjorde vi också och vi tog bort den bortre tidsgränsen 2015. Men dessvärre har nya problem uppstått av ett annat skäl.

Det har nämligen visat sig att Försäkringskassan i praktiken infört en ny tidsgräns vid 180 dagar. Anledningen är att man vid prövning mot annat arbete vid 180 dagar skall pröva mot ”Normalt förekommande arbete”. Men istället prövar Försäkringskassan mot en fiktiv arbetsmarknad. Försäkringskassan gör bedömningar att människor är arbetsföra i sin sjukdom under vissa förutsättningar, som inte finns på arbetsmarknaden och avslutar sjukskrivningen för svårt sjuka människor.

Tusentals sjuka människor har under de senaste året fått beskedet från Försäkringskassan att deras ersättningar dras in och att de måste vända sig till arbetsförmedlingen för att söka annat arbete, och skriva in sig på arbetsförmedlingen som arbetssökande. I många fall är personen svårt sjuk och kan inte ta ett nytt jobb. Givetvis kan vi Socialdemokrater inte acceptera att svårt sjuka människor blir behandlade på detta sätt utan vi måste se över lagstiftningen och ändra så att människor får en human och förutsägbar sjukförsäkring.

För mig personligen är det bara månader kvar fram till valet som jag kan påverka den här situationen som riksdagsledamot, eftersom jag inte ställer upp för omval. Och är det någon fråga som jag kommer se till att ägna den här tiden åt så är det denna.

För ingen sjuk människa ska behöva känna oro över om man får ersättning från sjukförsäkringen när arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom.

Vi Socialdemokrater har inte majoritet i Sveriges riksdag idag och i december förra året röstade de borgerliga partierna tillsammans med sverigedemokraterna för att införa den bortre tidsgränsen igen. Egentligen ska vi då införa den bortre tidsgränsen igen, då riksdagen har röstat för det, men det kommer vi aldrig att göra det får bli en valfråga och nu vet vi var sverigedemokraterna
står i denna fråga.

Sjukförsäkringen är en inkomstbortfallsförsäkring vid sjukdom och det är dags att ta kampen för att människor har rätt till ett värdigt liv som sjukskrivna.

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL