Örby-Svansjö Socialdemokratiska förening

Föreningen består av de som tidigare var organiserade genom Örby Norra Arbetarekommun, Torestorps Arbetarekommun och Öxabäcks Arbetarekommun.

Örby Norra Arbetarekommun
Örby Norra Arbetarekommun bildades vid ett möte på Lindesberg i Örby söndagen den 18 maj 1919. De närvarande 14 deltagarna blev också medlemmar, och till den första styrelsen utsågs: ordförande Johan Bergström, vice ordförande Axel Kullberg, sekreterare J A Törnqvist, vice sekreterare Emil Eriksson och kassör John Linusson.

Örby Kvinnoklubb
Örby kvinnoklubb bildades den 15 oktober 1945. Klubben var aktiv till 1981 då man meddelade kvinnodistriktet att man inte kunde driva verksamheten vidare. Det beslutades då att låta klubben vara vilande. På ett möte i februari 1982 beslutade man att lägga ner Örby kvinnoklubb.

Svansjöområdets Socialdemokrater
Den 16 december 1945 bildades Torestorps Arbetarekommun. Torestorps Kvinnoklubb bildades den 29 oktober 1955. Kvinnoklubben fanns kvar tills man den 12 januari 1993 beslutade att lägga ner den. Det fanns även en ungdomsklubb, liksom Unga Örnar. Öxabäcks Arbetarekommun startade 1946.

Fanan

Om fanan hämtar vi följande från protokollet fört vid möten med Örby norra Arbetarekommun den 27/11 1938: Under nya frågor på punkt 5 noterades följande ” På förslag av en kvinnlig medlem upptog mötet frågan om anskaffande av ett samlingstecken för Arbetarekommunen”. ”I enlighet med följande förslag av Gunnar Fahlberg tecknade Arbetarekommunen 25 kronor till en fanfond och styrelsen fick i uppdrag att föra saken vidare och om möjligt vara slutförd den före det stundande tjugoårsjubileet”. I mötesprotokoll från söndagen den 7 maj 1939 noterades under § 4, rapporter och meddelanden följande: ”John Linusson meddelade att styrelsen nu verkställt inköp av fana. Mötet godkände styrelsens åtgärd beträffande ifrågavarande inköp men uttalade sig för den reservationen, att i den händelse, den nuvarande Arbetarekommunens föregångare, den för många år sedan nedlagda Arbetarekommunen vid Backen i Örby vars kassabehållning sedan organisationen nedlagts utgjorde 16,62 kronor och vilka medel av vederbörande omhänderhavare överlämnats till Örby Norra Arbetarekommuns fond för inköp av fana, att därest denna organisation skulle komma att återkonstitueras, sagda belopp skulle återlämnas till densamma”. Från föreningens kassabok den 2 maj 1939 noteras ”inköp av fana med tillbehör med beloppet 219 kronor och 65 öre”. Räknas det om till motsvarande belopp idag så motsvarar det cirka 8000 kronor. Fanan är 215 x 130 cm och sydd i rött ylle med blå ram i siden. Fanan är handmålad och liksidig. Fanan har tofsar och en ”träkula” och försilvrat SAP-märke som toppemblem. Emblemet är sannolikt monterat i efterhand. Handslaget på fanan symboliserar broderskap, enighet och försoning. Kedjekransen kan ha lite olika betydelse, vi har dock valt tolkningen att kransen står för sammanhållning. Fanan bör vara tillverkad i Hellbergs Ateljé i Torshälla.

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL