Idag är det Ukrainas självständighetsdag

Vi skriver 24 augusti, Ukrainas självständighetsdag sedan 1991 då Sovjet imperiet klappade ihop. I Ukraina är det normalt en helgdag, men något större firande blir det inte nu sedan Rysslands anfallskrig på ett demokratiskt land startade för drygt sex månader sedan. Den nya vardagen är flyglarm, granatregn, plundringar, våldtäkter, avrättningar och deporteringar för många Ukrainare. Ryssland begår kontinuerligt krigsbrott och desinformerar sina medborgare.

Till skillnad från demokratier har Ryssland ett järngrepp om sin befolkning. Press och yttrandefrihet är kraftigt begränsad och de demokratiska bristerna stora. Oppositionella fängslas eller hindras. Vi ser en totalitär stat, vars ledare är en despot, som attackerar ett demokratiskt, självständigt och fritt land.

Rysslands krigsstrategi verkar vara att pulverisera allt framför dem. Sjukhus, skolor, flerbostadshus, allt läggs i ruiner.

Kriget måste få ett slut. Ukrainas folk ska kunna fira sin självständighetsdag. Vardagen för detta plågade folk måste snarast återgå till ett så vanligt liv som möjligt. Tillsammans står vi upp för Ukraina, nu och i framtiden.

Krister Andersson

Ordförande för Socialdemokraterna i Mark

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL