Arbetarrörelsens fanor i Mark utställning

Om utställningen “Arbetarrörelsens fanor i Mark”

Utställningen om “Arbetarrörelsens fanor i Mark” visades i Kinnaborgssalen i kommunhuset i Kinna mellan den 22 och 28 april 2024. På utställningen fanns 15 fanor. 

Det här är en kort beskrivning av hur vi arbetat fram utställningen men framför allt en dokumentation av de utställningsskyltar som fanns med på utställningen. Skyltarna innehåller en beskrivning av respektive fana, foto och de uppgifter vi fått fram i vår forskning om fanorna. 

I mars 2023 skickade vi ut en inbjudan till samtliga socialdemokratiska föreningar i Mark om möjligheten att delta i en arbetsgrupp som skulle arbeta fram en utställning om “Arbetarrörelsens fanor i Mark” samtidigt tog vi kontakt med LO lokalt.

De medlemmar som nappade på erbjudandet var Stig Aronsson, Tore Hjerth, AnnSofi Tureson, JanÅke Löfgren, Simon Ryndal, Gunnar Nilsson, Kenneth Sölvebring, Pauli Kuitunen och undertecknade. Vi har träffats regelbundet i studiecirkelform genom ABF Marks försorg. Under resans gång har vi knutit ytterligare några personer till oss bland annat Bengt-Göran Johansson som är den som brukar hålla ihop Marks Konstgilles utställningar och Ing-Marie Sjöblom som har hjälpt oss med layout och tryck

Vi har också letat organisationer som kan hjälpa till med finansiering av utställningen. Det har lyckats riktigt bra. Vi har ansökt och fått ekonomiskt stöd från Arbetarrörelsens kulturfond, LO-distriktet, IF Metall, Transportarbetareförbundet, Partidistriktet i Sjuhärad och Marks arbetarekommun. 

Vi gjorde ganska snart en avgränsning. Det ska vara fanor som vi använder idag, på riktigt, till exempel på Första maj. Det finns betydligt fler fanor men vi insåg att det inte var möjligt att ta med alla. Den uppgiften skulle blivit för stor.  

Vi har letat uppgifter om fanorna på lite olika sätt, vi har pratat med medlemmar i de socialdemokratiska föreningarna, vi har dykt ned i Föreningsarkivets lådor och material. Där har vi läst protokoll, verksamhetsberättelser, kassaböcker mm.  I flera fall från 1915 och framåt. Vi har letat efter så många uppgifter som möjligt om “våra” fanor. Vi har särskilt riktat in oss på vilket år de är tillverkade, var de är tillverkade, vad de kostade, vilket material fanorna är gjorda av och kanske särskilt kring fanans deviser (budskap) och symboler. Det har varit väldigt intressant. Vi har lärt oss mycket. Det blev tydligt att fanorna är en del i vårt kulturarv. Varje förenings fana har sin egen särskilda utställningsskylt. Det framgår av utställningsförteckningen. 

De flesta av fanorna har vi dokumenterat med hjälp av en professionell fotograf men vid ett par tillfällen har Pauli Kuitunen fått rycka in som “hovfotograf”, med gott resultat.

En av fanorna eftersökte vi med ljus och lykta, överallt, till slut visade det sig att den fanns i arbetarekommunens lokal (till vår stora glädje).

På utställningen fanns också en samling klassiska valaffischer som Stig Aronsson bidragit med, de ramade vi in så de blev ”extra” fina.  

Vi har haft stor nytta av boken “Framåt kamrater” som Marks arbetarekommun gav ut i samband med arbetarekommunens 30-årsjubileum med Sture Johansson som redaktör.   Fackföreningsrörelsen har varit bättre på att dokumentera sina fanor än vad partiet har varit. Det insåg vi ganska fort. Till 100-årsjubileet för LO gjordes en fantastisk bok om fackföreningsrörelsens fanor under ledning av Margareta Ståhl. Margareta är filosofie doktor men kallar sig hellre fanforskare. Vi tog kontakt med Margareta som var och besökte oss i november då hon generöst

delade med sig av kunskaper och engagemang. Margareta har följt arbetet och varit till stor hjälp och var också en av invigningstalarna då vi öppnade utställningen. Vi passade också på att dagen efter invigningen engagera Margareta för ett föredrag om fanor med fokus på Västsveriges och Marks fanor. 

Under utställningsveckan hjälpte de socialdemokratiska föreningarna till med bemanningen så att vi kunde ha utställningen öppen. 

Arbetet fick också en del effekter som vi inte räknat med. Simon Ryndal forskade om fanan från Rydal. När Niklas Holmqvist som driver bloggen och hemsidan “Glömd Värld i Marks Härad” såg materialet tände han till. Så till den grad att han släktforskade på samtliga medlemmar i styrelsen i Rydal, delar av materialet redovisades på utställningen. När Maria Sivedal i Fritsla fick reda på att vi letade uppgifter kring Fritsla socialdemokratiska kvinnoklubb och att Ellen Kopp var föreningens första ordförande konstaterade hon att hon var syskonbarnbarn till Ellens syster Agnes. Det visste Maria för att hon också släktforskar, på utställningen kan du läsa den text Maria skrivit om Ellen Kopp, Fritsla socialdemokratiska kvinnoklubbs första ordförande.

Inför utställningen gjorde Lisa Dahlberg en särskild informationsfolder som vi spred på olika ställen, bland annat på bibliotek och en del arbetsplatser. Vi publicerade också material om utställningen på arbetarekommunens hemsida och i sociala media. Lisa har också gjort utställningsaffischen som är den här sammanställningens första sida. 

Invigningen av utställningen firades med ”pompa och ståt”. Det socialdemokratiska kommunalrådet Ulf Dahlberg höll ihop invigningen, tal av Margareta Ståhl och Simon Ryndal som representerade IF Metall och de fackliga organisationerna. Ulf hade också en liten pratstund med några ur arbetsgruppen. Musik av den för invigningen återuppståndna SSU-gruppen ”Dammet Yr” under ledning av kapellmästare Stig All framförde klassiska sånger för arbetarrörelsen. Sammantaget en trivsam och trevlig invigning med ett 60-tal besökare. Vi passade också på att filma invigningen, och gjorde en del intervjuer med besökare och arbetsgrupp, det materialet ska vi använda på någon digital plattform tillsammans med övrig dokumentation. 

Lokala media har skrivit om och publicerat bilder från utställningen. Lokalradion intervjuade delar av arbetsgruppen om fanutställningen och det blev ett inslag i radion inför 1: a maj.  Under utställningsdagarna har besökare lämnat tips och idéer för fortsatt arbete. 

Till sist, tack till alla och envar som på ett eller annat sätt bidragit till utställningen! 

Pelle Pellby och Lisa Dahlberg / studieledare 

Utställningsfolder

Här kan du läsa vår folder som gjordes inför utställningen.
Fanor_Broschyr.pdf (framtidensmark.se)

Kompendium

Alla skyltar från utställningen i pdf format. Vi har gjort ett kompendium av alla skyltar från utställningen som du kan ladda ned.  Du kan även se materialet för varje förening om du klickar på respektive förening i högerspalten.

Klicka för att komma åt FANOR_2024_kompendium_tryckkvalitet-2-1.pdf

Affisch till fanutställningen

Lisa Dahlberg gjorde affischen till fanutställningen. Här kan du ladda ner affischen.

Fanutställning

Här kan du se bilder från utställningen.

facebook Twitter Email

Nu lämnar du vår hemsida

You will be redirected to

Click the link above to continue or CANCEL